Hoogeveen opent de eerste pinshop van Nederland

In steeds meer winkelcentra in ons land staan winkelpanden leeg. Naar verwachting zal deze leegstand de komende jaren alleen maar toenemen. Ook in Hoogeveen wordt het stadscentrum ontsierd door sombere, leegstaande panden. Mark Turksma heeft hier een oplossing voor: de PIN-shop formule.

Unieke formule

Om de schadelijke effecten van leegstand op zo kort mogelijke termijn te kunnen aanpakken, ontwikkelde Turksma de PIN-shop formule. Deze flexibele en innovatieve formule kan snel (binnen enkele weken) worden opgestart en kan ook snel verdwijnen (met een week). Het is een initiatief van onder andere de gemeente, provincie en het Alfa-college. Vandaag opende wethouder Anno Wietze Hiemstra de eerste PIN-shop van Nederland in Hoogeveen, in het voormalige pand van Scheer & Foppen. Hiemstra is blij met de nieuwe formule: ‘Leegstand speelt ook in Hoogeveen. De PIN-shop formule is een simpele formule die snel te realiseren in een leegstaand winkelpand. Uiteraard ben ik trots dat Hoogeveen de primeur heeft.’ foto: Andre Weima

Eerste van Nederland
Projectleider Turksma legt uit wat de formule precies inhoudt: ‘Een leegstaand pand wordt omgetoverd in een PIN-shop. In deze winkel wordt oude voorraad van de lokale detailhandel verkocht. De inbrengende winkelier bepaalt welke prijs hij minimaal wenst te ontvangen. De PIN-shop verhoogt deze met minimaal 35% marge en de BTW’. Op woensdag 21 december wordt de eerste PIN-shop van Nederland geopend in Hoogeveen. De PIN-shop wordt geopend in het pand waar Scheer & Foppen was gevestigd.

Samenwerking met Alfa College
PIN-shop wil niet alleen dienstbaar zijn aan de plaatselijke middenstand (verkoop oude voorraden), PIN-shop wil ook een opleidings- en werkervaringsplaats zijn. Daarom is er een samenwerking met het Alfa College. Zij hebben inmiddels toegezegd om per shop twee studenten te leveren. Daarnaast worden per winkel twee mensen via Werkplein Hoogeveen als werkervaringsplaats geworven. Zij kunnen drie maanden met behoud van uitkering werkritme en werkervaring opdoen.

Smartphone concept
Het Hoogeveense bedrijf EC2C (winnaar van de Young Business Award) hebben voor de eerste PIN-shop van Nederland het smartphone concept toegepast. Klanten kunnen de QR-code van een product scannen om te zien hoeveel voorraad er is. Er wordt dus een online omgeving binnen een fysieke showroom gecreëerd. Zo worden de voordelen van online shoppen naar de winkelstraat gehaald.

Er zijn volop ontwikkelingen in het stadscentrum van Hoogeveen. In de Hoogveensche Courant van woensdag 21 december vindt u een bijlage over het stadscentrum.

Bron: Hoogeveense Courant / Fotografie : Andre Weima Fotografie