Drentse winkelgebieden moeten kleiner

Compactere winkelcentra zijn de enige manier om de leegstand in Drenthe te bestrijden. Dat schrijft een denktank die in het rapport ‘Samen pakken we de leegstand aan’, meldt RTV Drenthe.

De winkelleegstand in Drenthe ligt gemiddeld elf procent hoger dan in de rest van Nederland. Het terugdringen van het bestaande winkelbestand is volgens de denktank de enige optie. “Als je naar cijfers kijkt is het in sommige Drentse gemeenten niet vijf, maar twee voor twaalf”, beaamt retailkenner Erik Stuijlaart die visie.

Gemeenten moeten volgens Struijlaart winkelruimte uit bestemmingsplan te halen. Zij moeten het voor pandeigenaren daarmee mogelijk maken om iets anders met hun pand of grond te doen, bijvoorbeeld woningbouw in aanloopstraten.

In Drenthe liggen momenteel nog plannen voor 42 duizend vierkante meter aan nieuwe winkels, zegt denktanklid Myriam Jansen. “Er staan nu al nieuwbouwpanden leeg. Die zijn gebouwd voor leegstand.”

Ondernemers moeten verder meer beleving in hun winkels creëren, om online concurrentie het hoofd te bieden, stelt de denktank. Zo’n tien procent van de leegstand zou veroorzaakt worden door webshops. De groep maakt zich verder sterk voor meer activiteiten in binnensteden en gratis parkeerplaatsen.

Bron: RTV Drenthe en retailnews.nl

logo-dnkl